čtvrtek 20. srpna 2015

Camp X - ray


Žánr: Drama
Doba trvání: 117 minut
Natočeno v USA v roce 2014
Trailer

Anotace
Mladá žena Amy Cole se rozhodne uniknout nudnému maloměstskému životu a v záchvěvu vlastenectví narukuje k armádě. K vlastnímu zklamání však zjišťuje, že po základním výcviku se nepřesune bojovat do Iráku, jak si sama přála. Místo toho je odvelena do věznice na Guantanámu a začíná sloužit jako strážná. Brzy se setkává s nenávistí a násilím u těch, které má hlídat, nicméně dokáže navázat i nepravděpodobné a zvláštní přátelství s vězněm, který je "hostem" v Gitmu již osm let...


Kirsten Stewart se u mě vyznamenala,
 konečně podle mě našla roli, ve které se vyznamenala
Všechno začíná pohledem na záběry na "Dvojčata". Potom na Aliho, který se modlí a na stole je pár vysílaček. To vše vypadá více než podezřele a už od tohohle záběru jsem nevěděla, co přesně si o filmu myslet. Když jsem viděla trailer, říkala jsem si, že to nedokoukám do konce, protože brečím u každé pitomosti.


Dobrý film je pro tento námět dost slabé slovo
Ali už v prvních pěti minutách vypadal, že si to vězení zaslouží a popravdě jsem k němu cítila odpor. Ten jsem cítila i ke Kirsten Stewart, jenže pak jsem si řekla, páni. Ona se na tu roli vážně perfektně hodí. Už od pohledu je prostě taková a pokud bude v takových rolích pokračovat, jednou se z ní stane herečka, která to někam dotáhne a třeba upustí od značky "holka ze Stmívání". U ní jsem tedy byla nadšená a u Aliho kupodivu taky. Herec dokázal vše opravdu pěkně ztvárnit. 
Spousta lidí hodnotí film záporně kvůli logice,
já myslím, že námět je hodně dobrá myšlenka


Jak jsem předtím psala o odporu, ten se začal postupně vytrácet už od prvních slov, které řekl. Je divné, že i když si myslíte, že to není správné, myslíte si o Alim, že je vážně sympaťák. Já kdybych tam byla přidělená, okamžitě bych dala výpověď, protože se mi Ali postupně dostával pod kůži. Myslím, že taková věznice pro atentátníky někde v Americe opravdu je, jen je skrytá před světem. A proto si myslím, že tohle byl úplně úžasný nápad na film. V jednu chvíli je chcete nenávidět a v druhé byste za ně chtěli 
tento film je velmi založený taky na psychiku. Představte si i ten život těch vojáků, co tam byli přiděleni. Většina scén se odehrává v malé chodbičce obdélníkového tvaru, ve které je asi deset dveří do cel. Tu strážní obcházejí. Pořád a pořád do kola. Nic jiného. Také byly působivé hovnové koktejly (tak tomu říkali), které se pro strážné pomalu stávali denní rutinou. Vše bylo perfektně načasované a perfektně promyšlené. protože brečím u každé pitomosti.

Pokud jste už jen z mé recenze na práškách, neděste se, protože krom toho, že je to dojemný a opravdu silný film, uvidíte i humor. Ten vlastně sbližoval Amy a Aliho, až se z nich stali tak trochu přátelé. Jen nedoporučuji sledovat film těm, kdo ještě nedokoukali Harryho Pottera, protože Ali je velký knižní fanoušek a tak nahlásí i pár spoilerů.

Samotný film nemá žádný předpoklad k tomu, aby skončil šťastně, takže i když tajně doufáte, že Aliho pustí za dobré chování, vyvedu vás z omylu. Konec je ostrý stejně jako příběh a chtělo se mi u toho bulet jako kráva. To vše zvládl jeden film, smích, porozumění, zmatek, naději a samozřejmě obdiv. Gratuluji k hodně dobrému hodnocení.


Dobré hodnocení jedinečného filmu



Žádné komentáře:

Okomentovat

Jsem ráda za každý komentář, který mi pomůže ke zlepšení. Mám ale radši souhlasné komentáře a ty, které mi něco dají. Třeba se potom budu na předmět článku dívat jinak?!